De gevolgen van seksverslaving

Ik weet niet of ik met je verder kan, terwijl jij blijft kijken, zeg ik tegen mijn partner. Hij
schrikt, en zegt dat hij mij niet kwijt wil. Maar
hoe moeten we verder? Deze behoefte aan seks is zoveel sterker dan mij, zegt hij. Het maakt
mij kapot en nu raak ik jou ook nog kwijt.

Gevolgen voor jezelf

Door seksuele spanning op te zoeken, kun je andere problemen of gevoelens verdringen. Je gebruikt seks dan als uitvlucht voor je problemen. Als dit de eerste keren lukt, is de kans groot dat je bij volgende lastige situaties weer terug grijpt op deze seksuele prikkels om deze problemen daardoor te vermijden. Daarnaast zijn in ons dagelijks leven, zoals op tv of reclame in bushokjes, seksueel getinte beelden, waardoor je lustgevoelens vaker worden geprikkeld, hierdoor gaan deze gevoelens een steeds grotere rol in je leven spelen. Het opwekken van deze lustgevoelens, kan er voorzorgen dat er een steeds grotere afhankelijkheid van deze prikkels ontstaat.

Afname van zelfvertrouwen en zelfsturing

Seksverslaving heeft een sterke invloed op je zelfvertrouwen. Als je probeert het patroon te doorbereken en dit lukt niet, versterkt dat het gevoel van falen, woord je zelfvertrouwen verminderd. Naarmate de verslaving sterker word, ga je overtuigd raken dat je geen grip op je eigen leven hebt, waardoor ook je gevoel van zelfsturing afneemt.

Schaamte

Schaamte maakt dat je gaat vermijden om het probleem te bespreken. Je doet hierdoor geen nieuwe ervaring op, die je kunnen helpen je probleem anders aan te pakken. Daarnaast ontvang je hierdoor geen steun van anderen. Je herkent je behoeft vaak niet bent er niet op gericht om anderen steun te vragen om je behoeften te vervullen.

Verdoving en vermijdingsgedrag

Je kunt door je obsessie minder gevoel door de realiteit hebben. Je erkent onderliggende gevoelens van leegte, eenzaamheid, boosheid en angst niet. je ontkent de negatieve gevolgen van je gedrag.

Het ontvluchten van intimiteit is een kenmerk van je verslaving, maar versterkt deze ook. Door gevoelens van schaamt heb je de neiging je steeds meer terug te trekken uit relatie. Het gevolg is voor isolering van anderen en het vermijden van echt contact. Je verzwijgt of ontkent je gedrag ook voor een eventueel partner of vrienden.

Lange termijn gevolgen

Seksverslaving kan je leven voor een groot deel beheersen en kan uiteindelijk resulteren in:

  • Problemen op het werk;
  • Stuklopen van relaties
  • Sociaal isolement
  • Problemen op gebied van lichamelijk, emotioneel, sociaal

Hulp bij seksverslaving

Een seksverslaving heeft ernstige gevolgen voor zowel jezelf als je omgeving. Het is vaak moeilijk om zonder hulp de seksverslaving achter je te laten. Zoek daarom hulp met een professionele organisatie die samen met jou kijkt wat jij nodig hebt om van je seksverslaving af te komen.

Herken je jezelf of iemand anders die in een relatie zit met iemand met een seksverslaving, neem contact op. Bewandel deze weg niet alleen. Of meld je aan voor de facebookgroep: Help! Mijn man is seksverslaafd. Dit kun je doen, door een berichtje te sturen, dan wordt je toegevoegd.

Bron:

seksverslaving; begrijpen en veranderen, Gertjan van Zessen

Bedreigende hartstocht, Laurie Hall