De symptomen van codependentie

Jezelf aanpassen, jezelf wegcijferen, jezelf afhankelijk opstellen van de ander, je verantwoordelijk voelen voor de ander, hun gedrag, gevoelens, gedachten en meningen, welzijn, pleasen of je verliezen in de ander… Codependentie; een patroon waarbij je overmatig gericht bent op de ander en hierbij je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant schuift. Je verdwijnt in de ander met als gevolg dat je vergeet wie jezelf bent.

Wat zijn de symptomen van codependentie?

De term codependentie betekend letterlijk medeafhankelijkheid. Dit kun je zien als een patroon, meestal door angst ingegeven, van reactie op het gedrag van de ander. Je reageert snel op de ander en laat je gedrag van de ander afhangen. Je doet wat je denkt dat er van je wordt verlangt en je offert je eigenheid op.

Eigenwaarde

Als je codependentie hebt, is je eigenwaarde meestal niet groot. Jezelf de schuld geven van dingen die niet goed gaan, doe je makkelijk. Je wijst jezelf af of denkt dat je niet goed genoeg bent. Je staat toe dat anderen jou de schuld geven, terwijl je niet schuldig bent. En dat anderen jou afwijzen, zonder hier tegenin te gaan. Je denkt dat ze gelijk hebben. Mogelijk stel je onrealistische verwachtingen aan jezelf, wil je alles perfect doen, terwijl je vooral geen fouten wilt maken. Alles in de hand houden (controle dwang) is ook een kenmerk van codependentie, evenals zwart wit denken.

Iemand met codependentie kan zich bijvoorbeeld overmatig zorgen maken, veel zorg op zich nemen en zich verantwoordelijk voelen voor de ander.

Sommige mensen ontlenen hun eigenwaarde aan anderen helpen. Het helpen en zorgen voor de ander kan aanvoelen als een verslaving. Doordat je hierin doorschiet ga je pleasen en met de ander meebewegen, uit liefde of uit angst voor afwijzing. Je uit niet meer hoe jij je zelf voelt of wat je nodig hebt, als je dat al weet. als je je wel uit, kan dit soms op een onbeheersbare manier er uit komen (bijvoorbeeld opeens heel hard schreeuwen/schelden, om iets kleins, of met iets willen gooien).

Vaak durf je geen ‘nee’ te zeggen en zeg je dingen waarvan je denkt dat de ander ze graag wil horen. Je vormt jouw identiteit naar die van de ander.

Grenzen

Als codependent stel je je moeilijk grenzen naar anderen en jezelf toe. Dit betekend dat je onacceptabel gedrag accepteert, waardoor je beschadigd kan worden. moeilijk grenzen stellen naar je zelf kan inhouden dat je gevoelig bent voor verslavingen. Bijvoorbeeld meer spelletjes spelen op de pc of mobiel of meer eten of drinken dan goed voor je is.

Wat zijn de primaire symptomen van codependentie?

 • Moeite met grenzen aangeven
 • Lage zelfwaarde
 • Het moeilijk vinden om je te uiten op een beheersbare manier
 • Het vervullen van je behoeften en wensen in het contact met anderen
 • Beschadiging in emotioneel bewustzijn.
 • Overmatig zorgen maken, waardoor ze zich verantwoordelijk voelen voor anderen.

Deze symptomen tasten de relatie met jezelf aan.

Uit bovenstaande symptomen ontstaan de secundaire symptomen:

 • Negatieve controle uitoefenen op anderen of je laat je door anderen controleren (controledwang).
 • Verslavingen en ander compulsief (dwangmatig) gedrag
 • Zwart/wit denken; denken ik ‘goed’ of ‘fout’ en ‘alles’ of ‘niets’.
 • Rancune/wrok
 • Beschadigde spiritualiteit
 • Problemen met intimiteit geven en ontvangen is uit balans.

Bovenstaande symptomen tasten je relaties met anderen aan.

In het boek ‘Leef je eigen leven’ van Melody Beattie vind je uitgebreide informatie over de symptomen van codependentie.

Relatieverslaving

Uit codependentie kan een ‘relatieverslaving’ ontstaat. Een relatieverslaving betekend niet dat je zoveel mogelijk relaties wilt hebben of dat je verslaafd bent aan seks. Het betekend dat je valt op partners die emotioneel beschadigd zijn en niet in staat om in een relatie echte intimiteit aan te gaan. Dit maakt de relatie ongelijkwaardig en ongezond voor je. Rationeel weet je dit, maar emotioneel kun je hier niet van loskomen. Je verlangt naar aandacht en liefde. Soms krijgt je dit ook even, totdat je weer wordt gekwetst. Je raakt door de ander of door de relatie geobsedeerd en offert jezelf op. Je blijft hopen dat de ander verandert of dat de relatie verbetert, als jij maar hard genoeg werkt.

Is dit herkenbaar voor je?

Herken je jezelf of iemand anders in dit verhaal, neem contact op. Wil je weten of je mogelijk codependentie hebt; vul dan de test in. Codependentie is niet het einde. Wil je meer weten over het herstelproces? Of wil je zelf een stap maken naar gezondere relaties en meer zelfliefde? Neem dan contact op. Bewandel deze weg niet alleen. Je kan je ook aanmelden voor de facebookgroep: Help! Mijn man is seksverslaafd. Dit kun je doen, door een berichtje te sturen, dan wordt je toegevoegd.

Tips

 • Leef je eigen leven, Melody Beattie
 • Grenzeloos liefhebben, Pia Mellody