Wat is codependentie?

Na een lange dag werken, kom ik moe thuis. Ik zie dat mijn partner niets in huis heeft gedaan, wat we wel hadden afgesproken. Hij zit achter de computer en reageert kort af als ik hem hier op aanspreek. Zuchtend ga ik koken, dek de tafel, zet de was aan. Na het eten haal ik nog even snel de boodschappen. Ik baal dat hij niets heeft gedaan en dat ik het nu mag oppakken. Ik zeg er echter niets over, maar loop op mijn tenen, want ik wil niet een negatief woord van hem, waardoor we ruzie krijgen. Over zo iets kleins, moet ik gewoon niet moeilijk doen.

Wat is Codependentie?

Codependentie betekenend medeafhankelijk zijn. Dit kan omschreven worden als je aanpassen, pleasen en jezelf uitermate wegcijferen voor de ander. Niet een klein beetje, want dat doet iedereen in een relatie, maar echt zoveel pleasen, aanpassen en wegcijferen, dat je merkt dat dit nadelig wordt in je relaties, je werk, thuis, met vrienden en met je partner. Volgens Bram Bakker (in het boek ‘Zucht’) kun je medeafhankelijkheid zien als een patroon van, meestal door angst ingegeven, reacties op het gedrag van anderen. Dat wil zeggen dat je veel reageert op anderen en hier je gedrag van laat afhangen, je doet wat je denkt wat de ander van je verwacht of verlangt en offert daarbij je eigenwaarde op.

Medeafhankelijkheid

Medeafhankelijkheid is aangeleerd gedrag, waarin je vanuit een gevoel de behoeften en wensen van anderen belangrijker maakt, dan de behoeften en wensen van jezelf. Je doet vanuit een gevoel van machteloosheid om je onderliggende gevoelens en emoties te controleren en te reguleren.

Er zijn verschillende boeken over codependentie verschenen. Als je wat uitgebreider hier informatie over wilt, zijn de boeken; ‘Grenzeloos liefhebben’ van Pia Mellody en ‘Leef je eigen leven’ van Melody Beattie aanraders.

Waar vind codependentie zijn oorsprong?

Het begrip codependentie werd voor het eerst in de jaren 50 gebruikt. Het werd gebruikt als benaming voor partners van alcoholisten en drugsverslaafden. Tegenwoordig noemen we dit co-verslaving.

De partners leken stuk voor stuk te kampen met sterke gevoelens van schaamte, boosheid, pijn en verdriet. Al deze gevoelens stonden in relatie tot de verslaafden die het middelpunt vormde van alle problemen in het gezin.

Later ging men zien dat deze soortgelijk gevoelens ook voorkwamen in andere disfunctionele gezinnen, waarbij iemand langdurig (psychisch of lichamelijk) ziek is. Maar zag men ook dat deze gevoelens nog steeds aanwezig waren, zelfs wanneer de verslaafde of ziek was, herstelde. Conclusie was dat codependentie een op zichzelf staande aandoening bleek.

Is dit herkenbaar voor je?

Herken je jezelf of iemand anders in dit verhaal, neem contact op. Codependentie is niet het einde. Wil je meer weten over het herstelproces? Of wil je zelf een stap maken naar gezondere relaties en meer zelfliefde? Neem dan contact op. Bewandel deze weg niet alleen. Je kan je ook aanmelden voor de facebookgroep: Help! Mijn man is seksverslaafd. Dit kun je doen, door een berichtje te sturen, dan wordt je toegevoegd.

Tips

  • Leef je eigen leven, Melody Beattie
  • Grenzeloos liefhebben, Pia Mellody
  • Zucht, Bram Bakker